2

Knösen och Knävången

Knösen är Falsterbonäsets nordliga spets och Knävången är området därinnanför. Det består av beteshagar, vångar, något odlat fält och ett par mindre skogsdungar. Området är relativt stort och svårt att gå över grundligt på kort tid, men man kan välja ut vissa delar att koncentrera sig på. Knösen och Knävången är mycket bra lokaler för diverse rastande fåglar och är värda ett besök vid alla tider på året.

Utanför Knösen rastar stora mängder simänder under vår- och höststräcket. I slutet av september och början av oktober kan antalet nå upp till mellan 5 000 och 10 000 fåglar.

Beroende på vattenstånd är lokalen också attraktiv för vadare. På ängarna i Knävången rastar numera tusentals gäss på senhösten, mest grågäss och vitkindade men även enstaka exemplar av andra arter. Kärrhökar, tornfalkar och vråkar jagar över markerna, mera sällsynt ses också jorduggla och pilgrimsfalk. I månadsskiftet april-maj är det den bästa lokalen på Falsterbonäset för arter som ringtrast och ortolansparv. I talldungen längst ut kan man ibland finna väl så många rastande småfåglar som vid fyren såväl vår som höst. Man kan också få uppleva ett tämligen kraftigt retursträck av småfåglar åt norr under höstdagar med nordlig vind. Ett annat adelsmärke för Knösen är den relativa ostördheten från mänskliga aktiviteter.

Man ser bra från befintliga stigar och vägar. Det finns alltså ingen anledning att trampa ut på ängarna och absolut inte under häckningstid (april–juli). Längst ute på Knösen finns en stuga med tillhörande tomt. Tomten får ej beträdas.


Knösen, sjösidan
Knösen söderut