SENASTE NYTT Idag: Lördag 24 juli 2021.  Solen går upp kl. 05:02. Solen går ned kl. 21:28. Se även...
 
     Aktuellt väder (från SMHIs väderstation vid Falsterbo Fyr):  
Kl. 11:00 CEST: NÄSTAN MOLNFRITT
Molnighet Vind Temperatur Kyleffekt Sikt Lufttryck
1/8 SE 3 m/s +22,9 °C +23 °C29 km 1016,0 hPa
  Uppdateras var tredje timme kl. 08-20. Klicka på SMHI-loggan för prognos.

       

 

Senaste nytt i WEBSHOPEN

 

 

VINGAR ÖVER FALSTERBO

2:a upplagan

SLUTSÅLD

50-ÅRSKRÖNIKAN

Klicka för att läsa mer och beställa.

FALSTERBONÄSETS NATURVÅRDS-FÖRENING

RAPPORTERA ÅTERFYND

Rapportera återfynd
av ringmärkta fåglar direkt till Ringmärk-ningscentralen

SKÅNES ORNITOLOGISKA FÖRENING

 

Sätt muspekaren i bilderna för att se bildtext och fotograf.                                Gamla nyheter - klicka här.

2021-05-14: Rekordmånga häckande par på Landgrens holme

Den 14 maj genomfördes den årliga räkningen av antalet fågelbon på Landgrens holme vid Skanör. Resultatet blev återigen ett förbluffande "all time high"-resultat med minst 1 309 bon av 13 arter på den lilla ön som är bara ca 80x100 meter. Talrikast var skrattmås 710 par, kentsk tärna 316 par och skärfläcka 228 par. Se sammanställningen av arter och bon nedan.

Som vanligt genomfördes räkningen med tubkikare från en 20 meter hög sky-lift, det bästa sättet att noga räkna de ruvande fåglarna utan att störa. Gräsänder och rödbenor gömmer sig bland tuvor och gräs och har uppskattats. Paret skedand har rört sig kring holmen och tas därför med även om man inte kan se boet. Sex eller sju ejderhonor har varit synliga vid holmen, så det kan vara fler än de tre som man ser ruva.

Kajorna har hittills inte varit så många och så störande som 2020, sällan mer än 2-4. De har mest sprungit runt de hårt ruvande kentska och jag tror att de lika mycket är ute efter fiskrester som ägg. Igår fick jag det delvis bekräftat då en kaja länge jagade en flygande kentsk med en tobis i näbben. Om detta avleder kajornas intresse för nervöst ruvande skärfläckor är det toppen! Har endast sett få skal av rövade ägg än så länge. (Mikael Kristersson)

 

 

2021-04-05: Ringmärkning i mars 2021

Den 42:a standardiserade vårsäsongen inleddes som vanligt vid Fyren 21 mars. Fram till månadsskiftet ringmärktes fåglar 300 fåglar av 21 arter. Det är en förhållandevis hög summa (12:e högsta av 42), troligen ett resultat av det relativt fördelaktiga vädret med svaga vindar och lite nederbörd. De år månadssumman varit högre har det ofta varit ett stort inflöde av t.ex. rödhake, kungsfågel eller flockar av grönsiskor, ofta en av månadens sista dagar. Den högsta dagssumman i år, 100 ex, inföll typiskt nog den 31 mars.

I år var de talrikaste arterna gärdsmyg 17, järnsparv 30, rödhake 112, koltrast 24, gransångare 11, kungsfågel 27, blåmes 11 och bofink 27.

Nästan alla arter ligger nära eller över respektive medelvärde, endast kungsfågel och talgoxe ligger under. Till avdelningen mindre vanliga arter kan vi räkna två brandkronade kungsfåglar och en trädgårdsträdkrypare.

 

 

2021-04-02: Svartbent strandpipare - sällsynt gäst på f.d. häckningsplats

Idag upptäckte Hans-Åke Gustafsson en svartbent strandpipare vid Ängsnäset. Ett antal skådare samlades och Björn Malmhagen tog nedanstående filmsnutt (med mobil genom tubkikare!).

Senast svartbent strandpipare häckade på Ängsnäset var 2001 då ett par misslyckades. Under början av 00-talet gjordes sedan enstaka häckningsförsök på andra ställen runt om i Vellinge kommun. Ett par häckade framgångsrikt på Vellinge ängar och fick ut 3 ungar 2005. Slutet som häckfågel kom året efter (2006), då  samma par återkom till Vellinge ängar, men misslyckades. De flyttade då till Måkläppen där ytterligare ett misslyckat häckningsförsök genomfördes.

Efter 2006 har inga häckningar eller häckningsförsök konstaterats i Vellinge kommun eller Skåne. Däremot har häckningsförsök gjorts på södra Öland åren kring 2010. Intressant att notera är, att de senaste åren har arten ökat till mer än 100 par längs den danska västkusten, så kanske lever hoppet om nya svenska häckningar framöver. (Björn Malmhagen)

 

 

NU LYFTER VI - och lämnar 2020 bakom oss!

Det var ett kärvt år 2020 med Coronakrisen, som inverkar på allt och alla. För fågelstationens del kan vi i alla fall konstatera att all basverksamhet (ringmärkning, sträckräkning, häckfågelinventering (inkl. Landgrens holme) och rastfågelräkning) genomfördes enligt plan. Dessutom genomfördes en ringmärkningskurs för ungdomar i augusti.

Guidningarna var självfallet mycket färre, likaså antalet besökare i Fyrshopen. Relativt många  deltog emellertid i "Skåda med P-G" och där gick det ju enklare att hålla avstånd.

Vi tackar alla som har hjälpt till i årets verksamheten under 2020. Tack också till alla som stöder vår verksamhet:
Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Vellinge kommun, Naturvårdsverket, Olle Högstedts stiftelse, Lunds Djurskyddsfond, Jakob och Johan Söderbergs stiftelse, Crafoordska stiftelsen, Marie Claire Cronstedts stiftelse och, sist men inte minst, alla privatpersoner.

Nu hoppas vi på och önskar varandra ett Gott Nytt År! (LK nyårsafton 2020)

 

 

 

 

GAMLA NYHETER

           

           

Tillbaka uppåt.

 

 

 


Bli en

 

 

 

 

 

Internationella
kontakter

 

 

Vi stöder Falsterbo Fågelstation
(alfabetisk ordn.)

 

 

 

 

Falsterbo-Vellinge
IWC

 

 


Vellinge

 

 

 

 

Stiftelsen
LUNDS
DJURSKYDDSFOND

 

 

 

 

Byggnadssnickare
BENGT MORIN

 

 

 

 


Falsterbo-Vellinge Rotaryklubb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SOFs forskningsfonder

 

 

 

 

 

 

 

 

samt

 

283

enskilda givare

 

Senast ändrad: 2021-07-19, 12:21.
Copyright © Falsterbo Fågelstation.